top of page

Flauwers by Anne

Flauwers by Anne ontwerpt tijdloze mode die jouw leven kleur geeft. De kleding wordt gemaakt in een kleine oplage in een eigen atelier in Utrecht met liefde en respect voor mens, dier en natuur. Fair Fashion begint bij de basis en daarom gebruikt Flauwers by Anne vooral biologische stoffen.

 

Met bijna veertig jaar ervaring als kostuumontwerper in de theaterwereld, zie je in de kledinglijn de unieke handtekening van ontwerpster Anne Lauwers. De ontwerpen worden gekenmerkt door speelse details, originele fits en haar grote voorliefde voor bonte bloemen.

Missie

Wij geven om de wereld en willen betere keuzes maken om het milieu te sparen. Daarom maken wij je kleding op een eerlijke manier en op maat. Zo heb jij langer plezier van je kleding en gooi je 't minder snel weg. Jij houdt van kleuren en bloemen en loopt graag in een duurzame outfit met lef. Kortom een eerlijk verhaal.


“Mode is wat je het beste staat”

(Anne’s grootmoeder)

Materialen

Uiteraard streven we naar 100% duurzaam, maar soms kunnen we dat niet voor 100% garanderen. Dat geven we dan wel eerlijk aan, want we zijn transparant. Zo gebruiken we ook overgebleven stoffen. Die zijn dan misschien niet persé duurzaam geproduceerd, maar de duurzaamheid zit dan in het iets maken van een stof die anders weggegooid zou worden. Nieuwe garens kopen we duurzaam in, maar natuurlijk maken we eerst de oude op. Fournituren zijn nog niet allemaal duurzaam, maar daar streven wel naar. Die transparantie geldt ook voor de productie van onze kleding.

Duurzame stoffen
Duurzame kleding productie

Eigen atelier

Je kleding wordt pas gemaakt nadat het door jou besteld is. Zo blijven we niet met onverkochte kledingstukken zitten. Alle kleding wordt gemaakt in Anne’s eigen atelierwinkel in Utrecht op basis van made-to-order. Je kunt je zelf de stof/kleur kiezen en je maten doorgeven (matentabel) of door ons op laten meten voor de perfecte fit. We passen het model voor je aan waar nodig en gewenst. Alles wordt in Nederland met de hand gemaakt en de mensen die het maken werken onder goede omstandigheden en krijgen een redelijk loon. Binnen twee weken krijg je jouw lievelingsitem binnen. Wij vinden het vooral belangrijk dat het item op jouw lijf staat geschreven en dat je er vol trots jarenlang van kunt genieten.

Anne Lauwers

Van kinds af aan heeft Anne een grote affiniteit met stof en kleding. Het begon met het maken van outfits voor haar (Barbie) poppen, later op het VWO kon ze haar hart ophalen bij het vak kostuumnaaien. Op de Kunstacademie in Utrecht switchte ze in het 3e jaar van Mode naar Theatervormgeving, omdat theaterkleding en rekwisieten vrijer en uitbundiger zijn. In 1984 begon Anne haar eigen theaterkostuum en decor atelier Maskerade in Utrecht. 

 

Anne Lauwers is een bekende naam in de theater- en kostuumwereld. Door de permanente drukte en de constante stroom van opdrachten was er weinig tijd voor reflectie. Totdat de Coronacrisis uitbrak en er geen werk meer voor evenementen en theater was. Deze plotselinge rust gaf gelegenheid tot nadenken. 

 

De wereld ziet er inmiddels anders uit dan toen Anne met haar atelier begon. Thema’s als ‘duurzaamheid' en 'echt werk voor echt loon', zijn in haar dagelijks leven steeds belangrijkere waarden geworden. Anne wilde zaken gaan combineren en de mode industrie ietsiepietsie duurzamer maken. Met een ecologisch verantwoord kledingmerk dat zorgt voor eerlijk werk kan zij haar talent en liefde voor de aarde veel actiever inzetten. Flauwers by Anne was geboren.

Kleurrijk

Dat ‘duurzaam' en 'slow fashion' niet samen hoeft te gaan met ‘naturel' of ‘saai' laat Anne zien met haar nieuwe merk Flauwers by Anne. Anne is een kleurrijk persoon in woord en daad. Ze heeft een enorme voorliefde voor bloemen: "De vrolijkheid die bloemen brengen en het dragen van kleuren dragen bij aan ons gevoel van welbevinden." Haar 40 jaar ervaring in de theaterwereld geeft voldoende inspiratie voor deze fleurige en elegante kledinglijn.


“Het maakt je dag goed als mensen hartelijk naar je lachen terwijl ze je niet eens kennen."

(Anne Lauwers)

Feiten

Duurzaam is HOT! Duurzaam verkoopt, maar niet alles is zo duurzaam als het gepresenteerd wordt. Als de voor-spellingen uitkomen zorgt onze kledingindustrie in het jaar 2050 voor een kwart van de wereldwijde CO2 uitstoot. Dat is meer dan de vliegtuigindustrie en de scheepvaart bij elkaar. Elk jaar worden ongeveer 1,23 miljoen kleding-stukken die niet verkocht worden of retour worden gestuurd vernietigd. Inmiddels weten we wat kleding doet met ons milieu en wat meestal de slechte arbeidsomstandigheden zijn van de mensen die het maken, maar het is helaas niet genoeg. Impact op het milieu en slechte arbeids-omstandigheden is de prijs die wij betalen voor goedkope kleding. Daarom produceert Flauwers by Anne duurzame kleding met een eerlijk verhaal.

Anne Lauwers
bottom of page